Soukromé gymnázium Minerva se utopilo v dluzích; studenti musí od září jinam

Praha - Dluhy způsobily krach pražského soukromého gymnázia Minerva. Po šestnácti letech fungování škola definitivně končí, protože dlouhodobě neplatila za své zaměstnance zdravotní a sociální pojištění. A dluh navíc ani nesplácela, proto se dnes i s penále vyšplhal k částce 20 milionů korun.

Před třemi měsíci soud obstavil školní majetek. Podle mluvčí České zprávy sociálního zabezpečení Štěpánky Filipové dluh na pojistném ke konci března letošního roku dosáhl částky zhruba 4 miliony 250 tisíc korun a od té doby ještě dále narostl. Gymnázium nezachránily ani bezúročné půjčky od rodičů. Podařilo se vybrat zhruba 750 tisíc korun, které teď škola bude muset vracet.

S krachem Minervy se objevila i otázka, kde budou její součastí žáci pokračovat ve studiu. Rodiče studentů se už obrátili na jinou soukromou školu, Bankovní akademii, která plánovala rozšířit svůj program o gymnázium od školního roku 2009/2010. „Za tímto účelem se k rekonstrukci připravuje nová budova,“ uvedla členka představenstva Bankovní akademie Bohuslava Šenkýřová. „Očekáváme, že budeme žáky Minervy učit ve stejných prostorách jako se učili doposud,“ dodadala.

Magistrát nehodlá smlouvu na pronájem školy Minervě zatím vypovědět. Podle mluvčího Magistrátu hlavního města Prahy Jiřího Wolfa je smlouva stále platná: „Podle našich informací je uzavřena na dobu určitou do roku 2014.“

Představitelům zkrachovalého gymnázia jde o spokojenost jejich žáků, a proto počítají s tím, že zůstanou v budově Minervy. Pod Bankovní akademii přejde až 150 studentů Minervy. Výše školného zůstane 33 tisíc korun ročně.