Krkonošskou Luční boudu chce koupit stát

Praha - Stát chce koupit Luční boudu, největší stavbu na hřebenech Krkonoš. Provozovat by ji měla přímo Správa Krkonošského národního parku. Ministerstvo životního prostředí o nákupu jedná s vlastníkem objektu, firmou AEZZ pražské podnikatelky Kláry Sovové. Ochranáři přitom už dříve oznámili, že by rádi koupili i Labskou boudu.

Luční bouda ve výšce 1410 metrů nad mořem je nejstarší boudou v hřebenové části Krkonoš. Celý objekt leží v nejpřísněji střežené části Krkonošského národního parku (KRNAP), a to je hlavní důvod, proč ochranáři o jeho získání usilují. Jak uvedla pro ČT Alena Machačová, mluvčí Správy KRNAPu, ochranáři by tak „měli přehled o dění spojených s aktivitami v první zóně národního parku.“ Se současným majitelem totiž Správa Krkonošského národního parku nemá nejlepší vztahy.

Mediálně známé jsou například spory o pořádání koncertů na Luční boudě, které jsou podle ochranářů spojeny s velkým dopravním ruchem na horách a s ničením přírody. Majitel Luční boudy to odmítá. Tento konflikt dokonce vyvrcholil čtvrtmilionovou pokutou, kterou vlastník boudy od ochranářů dostal. Soud ji ale následně zrušil. Ochranáři si od koupě Luční boudy slibují definitivní konec podobných problémů. Majitelka boudy Klára Sovová říká, že prodej objektu není její prioritou, ale pokud dostane zajímavou finanční nabídku, nebude proti.

Správa národního parku v současné době připravuje studii využitelnosti, kterou by do konce června měla předložit ministerstvu životního prostředí. Mluvčí parku Alena Machačová uvedla, že by bouda měla sloužit především akcím spojeným s ekologickou výchovou. O možnost občerstvení podle ní ale turisté nepřijdou, chod restaurace chtějí ochranáři zachovat i vzhledem k tomu, že Luční bouda je strategickým bodem pro každého, kdo se v horách ocitne v nějaké nepříznivé situaci.

Plány s Labskou boudou mají ochranáři zcela odlišné. Chtějí ji koupit a poté zbourat. Objekt ze 70. let, který stejně jako Luční bouda stojí v nejpřísněji střežené zóně parku, podle nich výrazně znehodnocuje chráněné území. Náklady demolice pravděpodobně několikanásobně převýší kupní cenu. Majitel na začátku jednání, které stále pokračuje, požadoval 34 milionů korun. Zbourání stavby by podle odhadů mělo přijít na více než 100 milionů.