V Pardubicích začal festival šachu, bridže a her Czech Open 2007

Pardubice - Společenské hry a soutěže nejrůznějšího druhu ovládly v těchto dnech Pardubice. Už po 18. se tam koná mezinárodní festival šachu, bridže a her Czech Open 2007. Pořadatelé očekávají čtyři a půl tisíce hráčů. Kromě populárních piškvorek, sudoku nebo dámy přitahují největší pozornost právě šachové turnaje.

Soustředěnost, napětí, dokonalá paměť a hlavně rychlé ruce. To všechno patří k superbleskovému turnaji. K šachovnicím usedají známí velmistři i mladí začínající hráči z celého světa. „Pro šachistu je nejnáročnější počítání možných variant, na to také musí mít dobrou kondici,” říká polský rozhodčí Tadeusz Agacinski. Černé a bílé figurky a s nimi nespočet kombinací provází mistrovství světa školních týmů, šampionát amatérů i soutěže nejlepších světových hráčů.

Podle Jana Pazucha, ředitele festivalu Czech Open 2007, je největší hvězdou letošního ročníku jednoznačně ázerbájdžánský velmistr Šachrijar Mameďarov, který momentálně zaujímá šestou příčku na světě. Od čtvrté příčky ho dělí asi pět bodů, což je v podstatě jedna remíza v jedné partii. Mameďarov sám dodává: „Šachy hraji čtrnáctým rokem. Nikdo mě nemůže zastavit. Prostě chci být nejlepší na světě.”

Pardubický Czech Open – to jsou i desítky dalších her a kvízů. Kromě šampionátu v bridži, pokeru, vrchcábech nebo scrabblu jsou oblíbené i nesoutěžní disciplíny. Napětí, soustředěné pohledy a hlavně zábava potrvá v Pardubicích do 29. července. Na festivalu se vystřídají hráči z 50 zemí.