Obyvatelé Prosenické Lhoty si stěžují na velkochov prasat

Sedlčany - Obyvatele Prosenické Lhoty na Sedlčansku obtěžuje štiplavý zápach z místního velkochovu prasat. Stěžují si i na volně ležící uhynulé kusy zvířat. Život jim znepříjemňuje nepříjemný zápach mršin a hejna much. Proto teď sepsali petici a chtějí situaci řešit.

Zdeněk Bezkočka, obyvatel Prosenické Lhoty, popisuje problémy místních jako pálení v hrtanu či palčivost na průduškách. Místním se nelíbí ani to, že mrtvé kusy zvířat leží volně na slunci i několik dní. Se starostou Stanislavem Vybíralem (nez.), který je zároveň hlavním ekonomem Zemědělského družstva Kosova Hora, však o problému jednat nechtějí. „Já tady jsem ten, který je pod tlakem z obou stran, jak starosty, tak pracovníka vedení zemědělského podniku,” tvrdí Vybíral.

Podle Vladimíra Vaňka, vedoucího družstva, jsou zvířata běžně odvážena v den úhynu, s výjimkou soboty a neděle nebo pokud se jedná o velký úhyn, který nelze odvézt v jednom dni. Bezkočka mu však oponuje. Podle něj Vaněk asanační službu vůbec nekontaktoval.

Lidé z Prosenické Lhoty se chystají poslat stížnost na ministerstvo zdravotnictví a krajskému úřadu. Nebudou to první instituce, kterou kvůli potížím kontaktují. „V srpnu loňského roku jsme obdrželi podnět od občanů, nezjistili jsme žádné porušení zákona o ovzduší, nicméně situaci budeme i nadále sledovat,” sdělila ČT Ivana Awwadová, mluvčí České inspekce životního prostředí.