Skládka v Košťálově opět hořela, lidé už mohou chodit ven

Košťálov (Semily) - Na skládce odpadků v Koštálově na Semilsku opět hořelo. Požár vypukl po půlnoci, krátce před jedenáctou dopoledne ho hasiči zlikvidovali. Na místě zasahovalo celkem patnáct hasičských jednotek. Obyvatelé Košťálova už mohou větrat i vycházet z domu; zákaz platil kvůli velkému množství kouře a jedovatých zplodin. Příčina požáru se vyšetřuje, nejpravděpodobnější verze je opětovné rozhoření nedělního požáru.

Správce musí skládku hlídat pět dní, převrstvit hromady odpadu v místě požáru a prolévat je vodou, jinak mu hrozí zákaz činnosti.  

"V obci jsme chvílemi cítili podobný zápach, jako když se pálí PET láhve.
Kouř se k nám ale nedostal a v žádném velkém ohrožení jsme se neocitli," řekla košťálovská starostka Lenka Cincibusová. Skládka podle ní patří společnosti Marius Pedersen. Už po neděli přijala firma protipožární opatření a další udělá po uhašení dnešního požáru. Kromě jiného prosype
odpady na skládce nehořlavým materiálem.

Na skládce hořelo už v neděli odpoledne; oheň zlikvidovalo jedenáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Oheň na skládkách je podle hasičů vždy problematický, protože bývá ukrytý pod odpadem. Menší požáry zvládnou hlídači skládky, tentokrát ale museli povolat hasiče, protože se oheň rozšířil kvůli větru.

K požáru na skládkách dojde velmi snadno - stačí obyčejné zaoblené sklo, které se chová jako čočka. Když na něj svítí slunce, může zapálit například papír nebo jiný hořlavý materiál.

Skládka v Košťálově patří k největším v Libereckém kraji a vozí se na ní běžné odpady, plasty nebo igelity. Leží ve vytěženém lomu zhruba kilometr od obce, kde žije přibližně 1 700 obyvatel.