Stříbrný rybník v Hradci Králové čeká očista

Hradec Králové - Jediné oficiální venkovní koupaliště stotisícového Hradce Králové, Stříbrný rybník na okraji města, čeká očista. Ta by měla zlikvidovat špínu, včetně sinic, i nánosy bahna. Radnice přitom slibuje, že vše proběhne bez chemie a bez omezení návštěvníků.

Na Stříbrný rybník vyplula plošina, která nevozí ani turisty ani rybáře. Je na ní zařízení, které má jediné koupaliště krajského města zbavit nečistot. Odborná firma do hliníkových destiček pouští pro lidi neškodné nízké napětí, do vody se přitom uvolňují ionty kovu – kladně nabitý hliník. „Ten se váže se záporně nabitými koloidními částicemi, tedy se zákalem rozpuštěným ve vodě. Částice se pak spolu vločkují a vlivem gravitace klesají ke dnu,” vysvětluje Miroslav Ceral, odborník na čištění koupališť.

Čištění Stříbrného rybníka potrvá pět dnů a během léta se podle potřeby zopakuje. Podle Cerala je životnost jedné aplikace zhruba tři až šest týdnů v závislosti na intenzitě koupání. Po skončení letní sezóny budou práce pokračovat odbahněním. Letité nánosy by měly snížit bakterie. „Tím se ztratí 80 až 85 procent organického dna a sedimentu,” dodává Zdeňka Richterová, ředitelka Správy nemovitostí Hradce Králové. Bagrování rybníka odborníci nedoporučili. Jak vysvětluje náměstkyně primátora Hradce Králové Pavla Finfrlová (ODS), existuje zde riziko porušení těsnosti.

Očista Stříbrného rybníka má stát 3,3 miliony korun. Zaplatí je městem zřizovaná Správa nemovitostí.