Nové Město na Moravě odmítlo rozšíření silnice

Nové Město na Moravě - Jedna z páteřních komunikací kraje Vysočina měla vést ze Žďáru nad Sázavou přes Sněžné na Poličku. Zatímco lidé většinou chtějí lepší a širší vozovky, na Vysočině takovou silnici odmítli. Obyvatelé části Žďárských vrchů se bojí, že by zbytečně stoupl provoz. Zastupitelstvo kraje proto rozhodlo, že se silnice přestavovat nebude.

Rozšiřování silnice by podle odpůrců stavby přineslo zvýšení kamionové dopravy a stalo by se tranzitní silnicí. Lidé proto podepisovali petice proti takové silnici. „Území je velmi cenné z hlediska cykloturistiky a vůbec rozvoje turistiky na Novoměstsku,“ říká starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková.

Většina lidí z jedenácti obcí na trase s širší a rychlejší komunikací nesouhlasila. Krajští zastupitelé jejich petici vyslyšeli. Silnici z páteřní sítě vyřadili a nahradili jinou severojižní trasou. „Vyjmutí silnice z páteřní sítě je ojedinělou skutečností, kterou jsme ještě nikdy neregistrovali, musí dojít k přehodnocení plánovaných investic do fungování komunikací,“ podotkla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Obyvatelé regionu věří, že i když tato silnice nebude zařazena mezi hlavní v kraji Vysočina, najde se dostatek peněz na její pravidelnou údržbu a hlavně opravy. Nové Město na Moravě se chce ještě pokusit o další revizi páteřní silniční sítě. Severojižní spojení přes Bystřici bude podle starostky dražší a složitější.