Vláda odsouhlasila plán stavby ústeckého justičního paláce i rapotické věznice

Teplice - Vláda dnes odsouhlasila plán ministerstva spravedlnosti na stavbu nového justičního paláce v Ústí nad Labem, která bude placena ze soukromých zdrojů. Po jednání vlády v Teplicích to novinářům řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Do ústeckého justičního paláce se má vejít 600 zaměstnanců krajského i okresního soudu, státního zastupitelství a probační a mediační služby. Stejným způsobem vláda dnes podpořila stavbu nové soukromé věznice v Rapoticích na Třebíčsku.

Podle Šulce by justiční palác měl v Ústí nad Labem vyrůst v letech 2009 až 2012. Vláda ještě bude muset vybrat investora, který bude stavbu formou takzvaného PPP projektu platit. Plán ministerstva spravedlnosti předpokládá, že by objekt investor 25 let provozoval. Ministerstvo by za budovu za celou tuto dobu zaplatilo 4,36 miliardy korun, což je údajně o 401 milionu korun méně, než kdyby stavbu platilo ze státního rozpočtu. Věznice v Rapoticích by stála 2,64 miliardy korun.

Předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek v úterý řekl, že nová budova vyřeší prostorové problémy, se kterými se justice v Ústí nad Labem potýká. „Dnes nemáme jedinou volnou kancelář,“ uvedl. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil slíbil, že do dokončení nového justičního paláce je jeho resort připraven uvolnit i peníze na nutné opravy staré soudní budovy, kterou je třeba udržet v provozu.

Soukromá věznice vznikne v Rapoticích 

Soukromá věznice v Rapoticích má vzniknout v areálu bývalé vojenské základny protivzdušné obrany. Novostavba má naplňovat evropské standardy vězeňství a řešit problematiku přeplněnosti nynějších vězeňských zařízení.

Privátní investor by měl věznici navrhnout, postavit, zaplatit a po určitou smluvní dobu, asi 25 let, provozovat. Nyní byly podle mluvčího vězeňské služby Roberta Káčera dokončeny některé studie ohledně výstavby moderní věznice. Mělo by v ní vzniknout místo pro 500 až 600 vězňů. Práci by v ní našlo kolem 300 zaměstnanců.

V druhé části prostoru se nyní dokončuje rekonstrukce ubytovny pro vězně, budování kuchyně, skladů či adaptace výrobního areálu. Tyto budovy však poslouží jako státní věznice s dozorem a dohledem, která má začít fungovat v druhé polovině příštího roku s kapacitou do 500 lidí.

Objekt rapotické věznice leží 30 kilometrů západně od Brna a rozkládá se v lesích na pozemku o celkové výměře téměř 100 hektarů. Celý areál převzalo v září 2005 ministerstvo spravedlnosti od ministerstva obrany. První odsouzení byli do Rapotic eskortováni začátkem září 2006.