Krajský soud v Brně zrušil vysokou pokutu hradeckému magistrátu

Hradec Králové - Magistrát v Hradci Králové nebude muset platit 3/4milionovou pokutu za tendr na likvidaci odpadů. Sankci zrušil rozsudkem Krajský soud v Brně. Šlo o jednu z nejvyšších sankcí, jakou kdy úřad v Česku udělil za veřejnou zakázku.

O zajištění svozu a likvidace odpadu v Hradci Králové bojovaly dvě firmy. Jednu z nich, levnější rakouskou AVE CZ, ale magistrát ze soutěže vyloučil. Podle antimonopolního úřadu neoprávněně. Místopředsedkyně ÚOHS Jindřiška Koblihová informovala, že uchazeče magistrát vyloučil po nesprávném posouzení nabídky, přičemž úřad poté konstatoval, že nabídka tohoto uchazeče byla úplná.

Antimonopolní úřad uvedl, že město od účastníků soutěže požadovalo informace, které se zakázkou přímo nesouvisely. Magistrát pochybení od samého začátku odmítal a rozhodnutí soudu chápe jako potvrzení o svém správném postupu. „My jsme požadovali kvalifikaci naprosto přesně v souladu se zákonem o odpadech,“ sdělila náměstkyně primátora Hradce Králové Pavla Finfrlová (ODS).

Úřad prý prozatím neobdržel písemné vyhotovení rozsudku Krajského soudu v Brně, a proto se k němu nemůže blíže vyjádřit, jak se vyjádřil mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Písemné vyhotovení rozsudku nemá ani hradecký magistrát, a tak přesný důvod zrušení pokuty nezná. „Pokutu město zaplatilo a teď čekáme, jak se antimonopolní úřad zachová - zda sám okamžitě částku převede zpět, nebo zda se budeme muset domáhat jinou cestou,“ prohlásil Václav Svoboda, mluvčí Magistrátu města Hradec Králové.

Hradecká radnice se s antimonopolním úřadem soudila také kvůli poskytování informací. „Domáhali jsme se toho, aby nám úřad sdělil, na jakém základě s námi zahájil toto řízení,“ uzavřel Václav Svoboda. Spor o informace ale magistrát prohrál.