Obyvatelé Lysé nad Labem sepsali petici proti sanitkám bez lékařů

Lysá nad Labem - V Lysé nad Labem jezdí sanitky bez lékařů a místní mají strach, že se jim jen od sestry a záchranáře nedostane kvalitní a rychlé ošetření. Sepsali proto petici, vedení záchranné služby ale s nedostatkem lékařů nic dělat neumí, v případě potřeby do Lysé posílá lékaře z Nymburka.

Tři roky fungovala v Lysé nad Labem záchranná služba s lékařem. Lékařů je nyní však nedostatek, do sanitek proto nastupuje jen záchranář a sestra. Zdejším obyvatelům se to nelíbí, petici za návrat stálého lékaře podepsalo již téměř 1500 lidí! Členka petičního výboru Zita Nidlová prohlásila, že lidé jsou rozčarovaní, pokud dojde ke snížení kvality lékařské služby. Obavy mají především starší občané. Ředitel ÚS záchranné služby Středočeského kraje Robert Zelenák však nesouhlasí. Posádky mají kompetenci i odborné vzdělání k tomu, aby prováděli život zachraňující úkony. K ohrožení života nemůže dojít v žádném případě. Podle signatářů petice ale záchranář může poraněného pouze stabilizovat. Utišující lék nebo lék na zředění krve v případě infarktů však podat nemůže.

Přesto se ve světě stále častěji zavádí systém, kdy je lékař pouze jakýmsi supervizorem, v případě potřeby přijíždí k zásahu dodatečně. V Česku tento režim funguje například v Praze nebo v Libereckém kraji a od začátku roku také právě v Lysé nad Labem. Mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka ujistil, že v současné době je pro celou oblast Lysé nad Labem funkční stejný počet lékařů jako byl vždy. Změna je v tom, že vyjíždějí z Nymburka. Vzdálenost z Nymburka do Lysé je asi 17 kilometrů, podle iniciátorů petice je ale lékař schopen urazit tuto trasu za předepsaných 15 minut jen za ideálních dopravních podmínek. Zita Nidlová dodala, že stačí, aby na přejezdu stál vlak, bylo náledí nebo kolona a lékař včas nepřijede.

Krajský úřad slibuje, že se peticí bude zabývat, na stole ji bude mít již v pátek. Bude požadovat podrobnou analýzu, zda je vedení středočeské záchranné služby schopno zajistit v Lysé nad Labem skutečně komplexní péči i bez posádek s lékařem.