I stromy mají svou soutěž krásy

Jablonec nad Nisou - Soutěž Strom roku už má své finalisty. Z necelých sta kandidátů vybrala porota 12 stromů. Odborná komise teď pořizuje jejich fotodokumentaci. Jedním z finalistů je i červenolistý buk z Jablonce nad Nisou.

Hlavním záměrem pořadatelů soutěže je vzbudit zájem o stromy kolem nás. Lidé proto mohou přihlásit jakýkoliv strom, který se jim zdá zajímavý a zvláštní. Finále probíhá podobně jako v soutěži krásy. Každý účastník je nafocen ze všech stran a odborná komise posoudí jeho vzhled a stav. "Na co se potom porota dívá, je vztah lidí nebo místních k tomu stromu, příběh stromu, samozřejmě posuzujeme, jestli je strom nějak významný,” vysvětluje Klára Slámová z pražské Nadace Partnerství, která anketu Strom roku organizuje.

Jedním z letošních finalistů je i buk u Háskových vil v Jablonci nad Nisou. Do soutěže ho přihlásily děti z tamní katolické školy - když přešly na vyšší stupeň do jiné budovy, po stromu se jim stýskalo. Začaly o něm psát básničky, příběhy a vyhrály s ním i soutěž o nejkrásnější strom Jablonecka. Důvodů proč stromy podporovat, je podle pořadatelů soutěže hodně. Zachycují prach, snižují hluk, vyrábějí kyslík. Například stoletý buk vydá za jednu hodinu tolik kyslíku, kolik spotřebují tři lidé za celý rok.

Vítězný strom čeká odborný dendrologický průzkum a ošetření. Výtěžek ze soutěže půjde na výsadbu nových stromů. Vloni se takto podařilo vybrat 200 tisíc korun, za které bylo vysázeno sedm stromořadí a zrekonstruovány tři parky. Hlasování do ankety o Strom roku začne prvního srpna a potrvá do října. Loňskou vítěznou lípu podpořilo na dvanáct tisíc hlasujících.