Liberečtí záchranáři nacvičovali zásah proti teroristickému útoku

Liberec - V Liberci se odehrálo cvičení složek integrovaného záchranného systému a Armády ČR „Ochrana 2007“. Terčem útoku teroristů se stala tamní multifunkční hala s kapacitou sedm tisíc lidí. Vojáci, hasiči a záchranáři si museli poradit s pumovým útokem i s prostorem zamořeným jedovatými plyny. Zásah sledovali zástupci Severoatlantické aliance.

Scénář teroristického útoku byl předen daný. V liberecké sportovní hale, dějišti mistrovství světa v atletice, se ozývá mohutná exploze. Na místě zůstávají bezvládná těla desítek lidí. Další jsou v ohrožení života. Cvičení má prověřit spolupráci záchranářů, hasičů, policistů i vojáků z protichemické jednotky. „Cvičení bylo připravené, měli jsme dostatek lidí i prostředků. Ta situace, pokud by k ní ve skutečnosti došlo, by byla naprosto jiná, zásah by trval řádově dny,” uvádí Roman Hlinovský z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Zásah patří mezi největší součinnostní cvičení v Česku, účastní se ho přes tisíc lidí a dvě stě kusů techniky. Hlavním úkolem je podle Karoliny Zemanové, mluvčí 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany, zajistit na místě odběr a analýzu vzorků a také dekontaminace obětí. Poté přebírají pacienty zdravotníci.

Likvidaci následků chemického útoku sledovali také zástupci členských zemí NATO, kteří v Česku v uplynulých dnech debatovali právě o zbraních hromadného ničení. Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan říká: „Přijeli se poučit od libereckých chemiků a dalších složek integrovaného záchranného systému jak postupovat.” Vrchní ředitel pro otázky globální bezpečnosti ministerstva obrany USA Kenneth B. Handelaman cvičení zhodnotil: „Je to jasnou ukázkou toho, že české protichemické jednotky patří k nejlepším na světě.” Zásah v Holicích a v Liberci navázal na loňské červnové cvičení v Chabařovicích na Ústecku a v Brně. Podobné akce, zaměřené na teroristické útoky, budou pokračovat i v dalších letech.