V Ústí nad Labem včera kradlo šrot až 150 lidí

Ústí nad Labem - Ústecká městská policie střeží pozemek bývalého kovošrotu ve čtvrti Krásné Březno, kde v pátek přistihla až 150 lidí při údajné krádeži kovového odpadu. Strážníci místo uzavřeli a zjišťovali totožnost všech přítomných. Oplocený městský pozemek budou hlídat minimálně do pondělí.

„Drobná krádež je podle zákona kvalifikována jako přestupek, proto předáme jednotlivé případy k řešení městskému úřadu,“ řekl k pátečnímu incidentu Jan Novotný, zástupce ředitele ústecké městské policie.

Krádeže řeší i státní policie, která v minulých dnech ve stejném areálu také přistihla desítky lidí. Podle Novotného může být některým z nich přestupek změněn na trestný čin. „Když se pachatel v posledním roce dopustil jiné drobné krádeže, škoda se mu sčítá,“ řekl Novotný.

V pondělí by se měl situací zabývat městský obvod Neštěmice, pod který čtvrť Krásné Březno spadá. „Mělo by se rozhodnout, zda budeme areál střežit i nadále. Jde o to, aby možnost sběru kovů nepřilákala další nepřizpůsobivé občany z celých Čech a ti pak nepáchali v Ústí další trestnou činnost,“ uvedl mluvčí.

Podle Ústeckého deníku, který dnes o krádežích informoval, dobývali lidé železo ze země pomocí lopat, krumpáčů i holýma rukama. Šrot vyhrabávaly i děti, sběrači si kovy předávali dírami v plotě a dírou podhrabanou pod vraty.

Město se s krádežemi barevných kovů potýká už delší čas. Podle ústeckého primátora Jana Kubaty krádež kovů v Krásném Březně dokládá nutnost změny legislativy pro nakládání s kovovým odpadem. Prozatím mají strážníci hlídkovat i před jinými sběrnami kovů ve městě, aby nakradený kov nemohl být prodán.

Kubata se již přes rok snaží prostřednictvím Svazu měst a obcí prosadit zpřísnění zákona tak, aby například uložil majitelům sběren povinnost prokazovat původ šrotu. Pokud by vykoupili kradený, byli by trestně odpovědní. Pomohly by podle něho i zákaz výkupu šrotu za hotové peníze nebo zvýšení kompetencí strážníků, například možnost sběrny prohledávat.