Ptačí chřipka se objevila na dalších dvou farmách na Orlickoústecku

Orlickoústecko - Ptačí chřipka je znovu v Česku. A opět se objevila na Orlickoústecku. Na dvou farmách, které jsou v blízkosti těch, kde veterináři nedávno zasahovali, se budou muset utratit desetitisíce kusů drůbeže. Vybíjení se bude znovu týkat i drobných chovatelů.

I když se zavedla přísná preventivní opatření, ptačí chřipka znovu udeřila. Virus H5 veterináři zjistili u slepic v Kosoříně u Chocně a v obci Netřeby nedaleko Českých Heřmanic. Obě postižená hospodářství leží v ochranném pásmu, jen pár kilometrů od ohnisek první nákazy. Podle Romana Línka, vicehejtmana Pardubického kraje, jsou ale tyto chovy jiného vlastníka, než farmy, kde veterináři ptačí chřipku nedávno také objevili.

Veterináři stále čekají na výsledky podrobných rozborů, které ukážou, zda se v případě farem v Kosoříně a v Netřebech jedná o nebezpečnou formu viru H5N1. Na obou místech i tak začne likvidace desítek tisíc slepic. V Netřebech je v současné době 17 tisíc kusů. V Kosoříně dokonce 54 tisíc kusů. Radek Axman z Krajské veterinární správy Pardubického kraje říká: „Budou utraceny obdobně jako ve dvou předcházejících ohniscích oxidem uhličitým.”

Maso ani vejce od nakažených slepic se podle veterinářů nedostaly do běžného prodeje. Na Orlickoústecko teď znovu míří vojáci i hasiči se speciální technikou. Práce na farmách včetně dezinfekce budou probíhat najednou. „Bude to pro nás náročné, ale budeme muset tu situaci zvládnout,” uvedl Miroslav Kvasnička z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

Stejně jako v předchozích případech veterináři zjišťují, jak se slepice mohly nakazit. Na likvidaci drůbeže se musejí připravit i desítky drobných chovatelů kolem postižených farem. „Strach nemám, ale je mi líto těch zvířat,” hodnotí situaci obyvatelka Netřeb. Okolí postižených farem zůstává uzavřené. Likvidaci drůbeže chtějí veterináři uspíšit stejně jako v Tisové a Noříně.