Liberečtí dotují soukromé mateřinky

Liberec - Radnice v Liberci slíbila dotovat i soukromé  mateřské školy. Na jedno dítě dá ročně šest a půl tisíce korun. Reaguje tak na nedostatek míst v těchto předškolních zařízeních. Šťastný konec pro řadu rodičů. Na počátku ale stála dramatická blokáda v jedné liberecké školce.

V srpnu roku 2004 se ve školce Jablíčko zabarikádovali zoufalí rodiče a učitelky. Protestovali proti tomu, že radnice školku zrušila kvůli údajnému úbytku dětí. „Ten přístup se mi nelíbí. Musíme bojovat za to, aby naše děti měli do školky co nejblíž,“ zdůvodňuje smysl okupace školky jeden z rodičů.  

Až demografická studie, kterou si vloni nechalo město zpracovat, potvrdila, že nespokojení rodiče měli pravdu. Dětí v Liberci přibývá a školky už jejich náporu nestačí. „Tam se Liberec pohybuje skutečně na hraně nože a potřebuje tu kapacitu doplnit,“ konstatuje zpracovatel demografické studie Karel Čada. 

Radnice se proto rozhodla finančně podpořit i soukromé školky. Podle jejích propočtů by totiž jinak v letech 2010 - 2011 chybělo v Liberci přes 250 míst. „To je samozřejmě hodně, ale tento dotační program je jedním z kroků, od kterého si slibujeme, že ta dodatečná kapacita vznikne,“ tvrdí náměstek libereckého primátora Ondřej Červinka. 

Na jedno dítě dostane soukromá školka šest a půl tisíc korun na rok. Musí přitom splnit podmínku, že její školné nebude vyšší než čtvrtina minimální mzdy, tedy asi dva tisíce korun. Právě kvůli vysokému školnému jsou některá zařízení pro rodiče nedostupná. „Když už mi náhodou na magistrátu slíbili místo, tak mi zase ve školce řekli, že ho nemají.  A když jsem přesto dítě chtěla umístit, tak po mně chtěli za 3 týdny 3 000 korun,“ svěřuje se se svou negativní zkušeností Hana Půtová. 

Dotaci dostanou jen akreditované školky a to zprvu na čtyři roky. Kromě technických a hygienických podmínek v nich bude přitom radnice sledovat i docházku dětí. „Dotaci budeme posílat jen na dítě, které bude mít minimálně pětašedesátiprocentní docházku. Těch podmínek je ale celá řada,“ uzavírá Ondřej Červinka. 

Ve městě jsou zatím tři soukromé školky. Díky dotacím by však měly vzniknout dvě nové.