Uhlířské Janovice: Jak skončí nedostavěný domov důchodců?

Uhlířské Janovice - Co s hrubou stavbou domova důchodců v Uhlířských Janovicích – to řeší město i kraj. Jejich představy se ale liší. Zatímco místní radní jsou pro dokončení původního plánu, kraj, který hrubou stavbu vlastní, říká, že na projekt nemá peníze. A chce 6 let rozestavěný objekt prodat.

Stavba domova důchodců v Uhlířských Janovicích už léta stojí. Jediné co stále roste, jsou náklady na její dokončení. „Středočeský kraj bohužel nemá k dispozici více než 100 milionů korun, které by byly potřeba k náročné dostavbě,“ uvedl mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. „Peníze na to ani nemáme, ani nemáme možnost je sehnat,“ dodává starosta Uhlířských Janovic Josef Hrádek.

V Uhlířských Janovicích by si dokončení domova přáli. Mohlo by v něm žít 75 seniorů z města a okolí, navíc by tady byla pracovní příležitost pro 50 lidí. „Jako starosta tohoto města si velmi přeji, aby se tento objekt dostavěl a dokončil podle svého původního záměru,“ říká starosta Hrádek.

Stavbu domova začal v roce 2000 tehdejší okresní úřad v Kutné Hoře. Hrubá stavba pak přešla do majetku kraje. Středočeský kraj v okamžiku, kdy budovu převzal, zjistil řadu nedostatků. Podle krajského úřadu si například stavební firma nechala proplatit práci, kterou neprovedla. O případ se začala zajímat policie, později soud vynesl zatím nepravomocný rozsudek nad dodavatelem stavby a bývalým zástupcem domova. V prvním případě by dotyčný měl být odsouzen k osmi letům vězení, ve druhém případě ke čtyřem rokům vězení a zaplatit by měli dohromady 40 milionů korun.

Osud hrubé stavby je zatím nejistý. Kraj se jí pravděpodobně pokusí prodat.