Akvapark v Bublavě dál zůstane torzem

Cheb - V krušnohorské Bublavě již několik let stojí rozestavěný akvapark. Za tu dobu se stal v celé republice známým pomníkem utopených státních dotací. A jak se zdá, zatím to tak asi zůstane. Místní zastupitelé totiž po bouřlivém jednání odmítli nabídku soukromé firmy AIK Projekt, která slibovala chátrající torzo odkoupit a opravit.

Bublavu přivedl akvapark skoro k bankrotu. Stavba rostla do té doby, dokud do ní proudily státní dotace. Celkem šlo o téměř šedesát miliónů korun. Když po diskusích o jejich účelnosti dotace ustaly, stavba se zastavila a stát chtěl peníze zpátky. Nárok na proplacení některých nekrytých prací vznesl i dodavatel, firma Skanska. V soudních sporech proto blokuje rozestavěný objekt. „V akvaparku je údajně proinvestováno 57 milionů korun. Skanska nás žaluje o 19 milionů korun a někdo nám za to nabízí pouze pět milionů korun. To bychom byli proti obci, abychom to takto prodali,“ zdůvodňuje odmítnutí nabídky firmy AIK Projekt na odkup nemovitosti starosta Bublavy Igor Jirsík. „Předložili jsme jim nabídku, že odkoupíme pozemek za dva miliony a za pět milionů odkoupíme stavbu, když se dohodnou se Skanskou a bude to jejich,“ vysvětluje nabídku jednatel AIK Projekt Petr Svoboda. 

Na vyřešení dlouholetého sporu okolo akvaparku má zájem i stavební firma Skanska. „My máme zájem na co nejrychlejším ukončení sporu již několik let. Naše poslední nabídka zněla na devět milionů obci Bublava za zastavení sporu s tím, že obci předáme objekt,“ říká mluvčí firmy Skanska Ondřej Šuch. „Určitě chceme pozastavit všechny smlouvy se Skanskou, zastavit soudní líčení a přikrýt 25 milionů korun chybějících v akvaparku,“ vypočítává starosta Jirsík.

Zastupitelstvo Bublavy rozhodlo ukončit jakákoliv jednání s firmou AIK Projekt. Považuje ji za neseriózní. To ale kritizuje zastupitel Bohumil Havel. Právě on byl ve funkci starosty u zrodu akvaparku. „Důležité je jednat. Jestli jsou tam nějaké mantinely, které bychom rádi rozšířili nebo naopak zúžili, tak je to v našem zájmu,“ tvrdí současný zastupitel Bublavy a bývalý starosta Bohumil Havel. 

Obec má sedm zastupitelů. Proti prodeji rozestavěného akvaparku byli čtyři.