Pytláci plundrují rybníky na Pardubicku

Pardubice - Na řekách a rybnících se znovu objevují pytláci. Zatím poslední nepovolený rybolov prošetřují policisté z Lázní Bohdaneč. Dva muži z Ostravy a Královéhradecka chytali bez dokladů na jednom z místních písníků, kde je odhalila kontrola rybářské stráže. Podobné případy nejsou ojedinělé a někdy končí až u soudu.

Sami si chtěli odnést trofejní úlovky a místo toho uvízli v sítích rybářské stráže. O dva muže, kteří se o víkendu vydali na jeden z vyhlášených sportovních revírů, se teď zajímá policie. „Člen rybářské stráže podezřelým mužům na místě zadržel rybářské pruty, které později vydal policistům,“ říká pardubická policistka Dana Hejkalová. „Škodí na našich revírech, hlavně na atraktivních lokalitách jako je například písník Oplatil,“ uvádí Petra Dvořáková z pardubické organizace Českého rybářského svazu. 

Mezi odhalenými pytláky podle rybářů často bývají i zahraniční dělníci z východu, kteří do Pardubic jezdí za prací. Bez povolenky a dalších dokladů většinou zkoušejí štěstí na udici. „Nám samozřejmě vadí nejen odnášení si ryb, ale je tu i problém se vstupy na pozemky,“ dodává Petra Dvořáková.

Pytlákům podle zákona hrozí až dva roky vězení. Verdikty u soudu ale bývají mírnější. Záleží na okolnostech a způsobech rybolovu. Nedávné odhalení pytláků s harpunami a potápěčskou výstrojí je spíš výjimkou. „U těch jednodušších a méně závažnějších přečinů se jako trest často ukládá propadnutí věci, čili zabavení rybářského náčiní. V těch závažnějších případech byly zaznamenány i desetitisícové peněžité tresty,“ varuje mluvčí Okresního soudu v Pardubicích Jan Šlosar. 

Porušování pravidel se ale netýká jen pytláků. Když se nějakého prohřešku dopustí  sám člen rybářského svazu hrozí mu v krajním případě i vyloučení.