Podnikatele z Pardubic shledal soud vinným, zůstal však bez trestu

Pardubice - Pardubický podnikatel Luděk Zahradník je vinen, poškodil životní prostředí. Stavbou skládky přispěl k tomu, že z lokality Blato zmizely zvlášť chráněné druhy obojživelníků. Tak to v rozsudku uvádí Okresní soud v Pardubicích. Podnikatel je ale bez trestu.

Podnikatel Zahradník nepočkal při stavbě skládky Blato u Mikulovic na Pardubicku na případnou výjimku ministerstva životního prostředí a předběhl úřady. Skládku u písníku zavážel, jako by povolení měl. Jan Šlosar, soudce Okresního soudu Pardubice, uvedl následky podnikatelova počínání - vyhubení břehule říční a 2 druhů obojživelníků: čolka velkého a rosničky zelené.

Okresní soud v Pardubicích projednával trestný čin ohrožení a poškození životního prostředí poprvé. Luďka Zahradníka uznal vinným, ale nepotrestal ho. Jan Šlosar se nechal slyšet, že samotné líčení má jistý účinek na obžalovanou osobu. „Jsme spokojeni s tím, že soud uznal spáchání trestného činu proti přírodě, zároveň ale požadujeme trest,“ prohlásil Lukáš Matějka ze sdružení Arnika. Václav Průšek ze Sdružení pro ekologii v Mikulovicích podotkl, že je to zelená pro ostatní, kteří mají podobné úmysly jako pardubický podnikatel.

Luděk Zahradník se dostal před soud poté, co na něj podalo trestní oznámení sdružení Arnika a ochránci přírody z Mikulovic. Ve spise je informace o tom, že po něm nejdřív žádali úplatek 300 tisíc korun. Vlastimil Machač ze Sdružení pro ekologii však toto tvrzení popřel. Případ skládky Blato míří ke krajskému soudu. Obžalovaný Zahradník se odvolal.