Ústecká radnice válčí se zloději kovů

Ústecko - Zloději kovů rozzlobili radní v Ústí nad Labem. Město totiž jen letos zaplatí miliony korun, aby ukradené kovové věci nahradilo. Radní proto přitvrzují. Každou sběrnu začali hlídat strážníci. A provozovatelé sběren se navíc musejí připravit na trestní oznámení, pokud u nich kradené okapy nebo poklopy policie objeví.

V Ústí nad Labem se ztrácejí například kovové kanálové poklopy, železniční kolejnice, kabely nebo okapy. Radnice proto v boji se zloději kovů přitvrdila. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata hovoří o otevřené válce, protože škody na obecním majetku jdou do stovek tisíců. Podle mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem Veroniky Beranové pachatelé velmi často rozřežou koleje, vykopou kabely, nebo ze staveb odcizí železné traverzy. Proto se do boje proti zlodějům kovů zapojila vedle radnice i republiková a městská policie. „Do sběrny se nedostane nic, co bylo odcizeno,” zdůrazňuje zástupce ředitele městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný.

Už od začátku roku zabavují strážníci veškeré kovy, u kterých sběrači neprokážou jejich původ. Ve skladu končí i kárky, na kterých sběr vozí. Sběrači však přešli do protiútoku a část zabavených kárek ukradli. Vedení města se nevzdává. „Zvýšíme bezpečnost i v tomto směru a budeme postupovat velmi tvrdě,” prohlašuje primátor. Radnice teď hrozí trestním oznámením každé sběrně, která by kradený šrot vykoupila. „Pokud bude evidentní, že nákupčí věděl, že koupil kradené zboží a nenahlásil to, dopustil se tím trestného činu,” připomíná primátor Ústí nad Labem.

S krádežemi kovů se potýkají všechna města v ústeckém kraji. Nájezdy zlodějů často končí i tragicky. V lednu zemřel mladík z Vejprt na Chomutovsku na něhož se zřítila část továrny, kde kovy kradl. O pár dní později pohřbily trosky domu dva muže v České Kamenici. Ústecká radnice před několika týdny požádala krajský úřad, aby zamezil vzniku nových sběren tím, že nebude vydávat živnostenská oprávnění novým zájemcům, ale neuspěla.