Kritický nedostatek policistů na Královéhradecku

Královéhradecko - Královéhradecký kraj řeší kritický nedostatek policistů. Strážci zákona chybějí hlavně na Trutnovsku či Rychnovsku. A situace se nadále zhoršuje. Jaroslav Brandejs byl deset let policistou na obvodě, vloni odešel. „Já jsem nepodlehl lákadlu výsluhy, spíše jsem podlehl tomu, co se začíná obrovsky rozmáhat, a to je nevraživost vůči policii,“ vysvětluje Jaroslav Brandejs důvod, proč opustil řady policistů.

video: Kritický nedostatek policistů na Královéhradecku

Po roce práce na radnici v Kostelci se teď ale Jaroslav Brandejs k policii vrací. A to i za méně peněz. Stýská se mu. Jeho příběh zní velitelům v okrese jako pohádka. Patnáct policistů přesto stále chybí a navíc prý další odejdou. Ředitel rychnovské policie Zdeněk Hlaváček přiznává: ”Zejména chybějí lidé v pořádkové a dopravní službě, to znamená v tom přímém výkonu na ulici.” To potvrzují i rychnovští občané. „Jednou za půl roku vidím hlídku, mě připadá, že snad policisté ani nejsou,” říká jeden z nich.

Rychnovsko má nízkou nezaměstnanost. Uchazeči o práci míří raději než k policii do automobilky v Kvasinách. Policejní ředitelství navíc zasáhly vnitřní spory. Odpůrci řediteli vyčítají, že poslal před soud kriminalistu, který pomáhal trestně stíhanému, a náměstka ředitele, který orodoval za podnapilého řidiče. Ředitel Hlaváček ale namítá: „Bez ohledu na to, že to bude mít dopad na početní stavy, takový policista u nás nemá co dělat, takhle bych postupoval i nadále.” Policie v Rychnově otevřela dveře veřejnosti. Přišlo se podívat 500 lidí. Ředitel Hlaváček věří, že někteří se vrátí. A obléknou uniformu.