Historické stavby mohou přilákat turisty

Ústecký kraj - Lidé, kteří chtějí přeměnit málo známá místa v Ústeckém kraji ve významnou turistickou destinaci, představili veřejnosti svůj projekt. V oblasti přírodního parku Džbán na Žatecku a Rakovnicku je podle nich čtyřicet historických staveb, které mohou přilákat turisty. Nejdříve ale potřebují opravit.

Sýpka, která se stala Franzi Kafkovi předlohou pro jeho nejslavnější román Zámek a nedaleký chrám mají být v Siřemi u Blšan největšími lákadly nového turistického ráje.

„Naším cílem je padesát až šedesát tisíc návštěvníků v Siřemi,” uvádí autor projektu Jaromír Hník. Spoluautorka projektu Magdaléna Šebestová označuje projekt za ambiciozní, ale jak sama říká, někde se začít musí. Myšlenka se líbí i ministru kultury Václavu Jehličkovi.

Projekt přeměny historických budov na výstavní prostor má už svůj pevný plán. Na opravy ostatních čtyřiceti kostelů a kaplí je ale potřeba dvě stě milionů korun.

Petr Valenta, starosta obce Liběšice, v této souvislosti hovoří o snu, ale věří, že postupem času se ho podaří naplňovat. Podobně se vyjadřují i starostové dalších obcí. „Proč ne. Dáme peníze do památek a tím pádem se k nám vrátí turisté,” myslí si starostka obce Měcholupy Doris Černíková.

Ministr kultury zatím nic nesliboval. Jak tvrdí, jeho úřad má jen zlomek prostředků, které podobné projekty obnovy památek potřebují, a společnost se musí rozhodnout, do čeho se ty peníze dají. Jak říkají autoři projektu, nejdříve je však třeba pro odvážný nápad získat příznivce.