Stavební bytové družstvo Semily se chce soudit o 20 milionů

Semily - Zaplaťte 20 milionů, vzkazuje semilská radnice stavebnímu bytovému družstvu Semily, které se kvůli vysokým cenám a neochotě radnice k jednání odpojuje od centrálního systému vytápění. Družstvo, které představuje zhruba jednu třetinu všech odběratelů centrálního systému, to odmítá a spor chce řešit soudně.

Družstvo chtělo s magistrátem jednat o snížení ceny plynu již začátkem roku 2006. Radnice však družstvu vzkázala, že odpojení nebude zadarmo. Před lety městskou kotelnu zrekonstruovala, musela si na to půjčit a nyní chce, aby zbytek úvěru i odpisy zaplatilo družstvo.

Místostarosta Semil Vladimír Šimek se odvolává na znění energetického zákona: kdo se odpojí, je povinen uhradit veškeré vícenáklady. Konkrétně v tomto případě by to znamenalo 20 milionů korun. Starosta města Jan Farský ještě dodal: „Musíme spočítat, která varianta pro Semily a občany je nejvýhodnější.“ Předseda družstva Hyka aletrvá na svém - právníci družstva energetický zákon pečlivě prostudovali a jsou připraveni se soudit.

Domácnosti, které budou i nadále odebírat teplo z centrálního systému, pocítí odpojení třetiny bytů v ceně. Hrozí, že čtyřčlenná rodina zaplatí ročně za teplo o čtyři tisíce korun víc. Radnice nyní jedná s místní textilkou o napojení jejího provozu právě na městskou kotelnu, tím by se částečně vyrovnala ztráta z odpojení šesti set bytů a výsledná cena tepla by nebyla tak vysoká. Místostarosta Šimek potvrdil, že továrna se pravděpodobně připojí.

Zda se místní textilka připojí k centrálnímu systému a částečně tak vyrovná ztrátu domácností, které se naopak odpojují, bude jasné v polovině července.