Únik chemikálií v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Přes 200 tun dehtofenolu uniklo ze zásobníků v areálu Tlakové plynárny v Ústí nad Labem. Většinu sice zachytily jímky, část ale stále vytéká kolem a v okolí je cítit nepříjemný a dráždivý zápach.

Případ šetří Česká inspekce životního prostředí a ústecký magistrát, který uvedl, že látka je nebezpečná jak místním vodám tak i rostlinám a živočichům. Zástupci firmy se k havárii nechtějí vyjadřovat, při natáčení dokonce napadli štáb České televize. Areál tlakové plynárny v Užíně patří mezi takzvané staré ekologické zátěže a podle odborníků jsou v něm tisíce tun různých chemikálií, přitom je hned z několika míst volně přístupný. Firmě za to může hrozit pokuta. Ředitelka České inspekce životního prostředí Jana Moravcová se vyjádřila, že v současné době je celá věc ve fázi šetření.

Podrobnosti k havárii zástupci plynárny opakovaně odmítli říct. Kdy tisíce tun chemikálií ze zchátralého areálu zmizí, není jasné. Zatím se dokončuje projektová dokumentace a sanaci areálu by pak měl zaplatit stát.