Přívalové deště na Královéhradecku i Plzeňsku zatopily sklepy domů

Horní Brusnice (Trutnovsko) - Večerní přívalový déšť způsobil na Královéhradecku lokální záplavy. Déšť zatopil sklepy domů na Náchodsku, Trutnovsku a Jičínsku. Nejvíc postihl obec Horní Brusnice na Trutnovsku, kde se rozvodnil tamní potok a zaplavil domy, které stojí na jeho břehu. Hasiči nemuseli evakuovat obyvatele, zachraňovali spíše drobné domácí zvířectvo. Větší škody na obecním majetku ale déšť nezpůsobil.

Vydatný liják řádil i v Trutnově, kde zaplavil přízemí kulturního domu. Hasiči z něj museli evakuovat po žebříku několik dětí. V Červené Třemešné na Jičínsku hasiči bojovali s požárem střechy a půdy rodinného domu, které začaly hořet po zásahu bleskem. Škoda se vyšplhala na milion korun.

Silné deště zvedly hladiny některých vodních toků v hradeckém kraji, například na Bystřici v Rohoznici platil dnes ráno první stupeň povodňové aktivity, výška hladiny všech toků však postupně klesala.

Vydatné srážky zasáhly také Plzeňsko

Déšť potrápil i jiné kraje - nejvíce postiženou oblastí v Plzeňském kraji je Rokycansko, hlavně Zbiroh a Němčovice, kde déšť splavil do ulic ornici z polí. Ve Zbiroze dokonce hrozilo protržení hráze, hasiči museli odčerpávat místní rybník. 
 
Podle starosty Němčovic Karla Ferschmanna voda do vsi spláchla ornici a bahno z kukuřičného pole nad obcí Olešná. "To se opakuje pravidelně na
přelomu května a června. Na vině jsou jednoznačně hospodařící zemědělci," uvedl starosta. Podle něj nejsou širokořádkové plodiny, především kukuřice, schopny v tomto období prokořenit povrch pole a ornici udržet. I ve Zbiroze se navalila do města voda s ornicí - bahno zaplavilo sklepy domů a objektů zemědělského družstva.  

Kromě Královéhradecka a Plzeňska déšť zasáhl například Jihočeský kraj. V Českých Budějovicích hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů a zahrad. Srážky a hluboké kaluže zkomplikovaly i dopravu.