Dům Šance hledá nové prostory

Praha 5 - Pražský Dům Šance, který se stará o mladistvé prostitutky a prostituty, nemůže najít nové prostory, městská část Prahy 5 dala centru po šesti letech výpověď. Šanci navštěvuje v průměru 200 teenagerů měsíčně. Pomoc, kterou zde dostanou, nemá nyní v Praze kdo převzít.

Centrum Šance je ojedinělou organizací, která pomáhá stovkám mladistvých prostitutek a prostitutů nejen z Prahy. Přivydělávat si do hlavního města přijíždějí třeba i ze Slovenska. Koordinátor Lázsló Sümegh vysvětlil, že v Domě Šance se provádí prevence a testování na HIV pozitivní. Pracovní terapií klienti získávají pracovní návyky.

Starosta na tiskové konferenci odmítl odpovědět proč Praha 5 této organizaci vypověděla nájem, pověřil tím mluvčího městské části Radovana Myslíka. Ten uvedl, že koordinátor projektu s radnicí nekomunikoval a podle všech kontrol, které tam městská část provedla, je objekt ve velmi dezolátním stavu.

Koordinátoři říkají, že objekt byl staticky narušený už před tím, než jej obsadili. Potřebují najít nové prostory do konce července a protože činnost centra naplňuje vládní usnesení o boji proti sexuálnímu zneužívání mladých lidí, obracejí se o pomoc na ministerstva, městské části a dokonce i na velvyslanectví. Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková slíbila, že bude iniciovat setkání s magistrátem, protože tato služba by mohla chybět. Radní pro sociální oblast Magistrátu hlavního města Prahy Jiří Janeček dodal, že Praha má volné objekty, které si drží jako rezervu pro podobné účely. Velmi pečlivě však zvažují, komu je pronajmou.

Radnice Prahy 5 tvrdí, že budovu, kterou Šanci pronajímala, využije pro školní nebo předškolní zařízení. Koordinátoři ale tomuto záměru nevěří, sám starosta Jančík se totiž při své jediné inspekci tady zajímal nikoli o aktivity centra, ale o velikost pozemku. Navíc Praha 5 před rokem zavřela školu v sousedství.