Středočeský kraj zhodnotil své nemocnice

Střední Čechy - Pacienti ze středních Čech jsou nejvíce spokojeni s nemocnicí v Benešově, naopak nejméně s kladenskou nemocnicí. Vyplývá to z průzkumu v pěti oblastních nemocnicích. Na otázky odpovědělo přes 3 tisíce pacientů. Průzkum mimo jiné šetřil chování lékařů a sestřiček k pacientům, úroveň péče, kvalitu jídla a možnost přístupu příbuzných na oddělení.

Podle náměstka primátora Středočeského kraje Josefa Kantůrka nejde o to, kdo je první či poslední. Jde o první zjištění tohoto druhu a na konci roku se bude provádět další průzkum. „Chceme vyprovokovat mezi personálem a lékaři pocit soutěživosti, že by měli mít zájem o spokojeného pacienta,” dodává hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Z průzkumu vyšla nejlépe nemocnice v Benešově, následovala zdravotnická zařízení v Kolíně, Mladé Boleslavi, Příbrami a Kladně. Autoři průzkumu nastavili podmínky pro všechny nemocnice stejně. S odvoláním na malý vzorek pacientů však výsledky průzkumu odmítnul ředitel poslední, kladenské nemocnice. Ta si provádí vlastní průzkumy spokojenosti pacientů a od nich se odvíjí i odměňování personálu.

Podle zástupců kraje je důležité, aby si v nemocnicích vzali výsledky průzkumu jako návod, v čem se zlepšit. Podrobné výsledky průzkumu zveřejnil Středočeský kraj na svých nově zřízených internetových stránkách o zdravotnictví.