Zábavný den pro postižené děti hostila Nová Amerika

Jaroměř - Sobota na ranči Nová Amerika u Jaroměře byla ve znamení westernových ukázek a indiánských zvyků. Konal se tam první ročník olympiády věnované zdravotně postiženým dětem. S myšlenkou přišel římskokatolický farář Zbigniew Czendlik. Zábavnou akci podpořila i zpěvačka Lucie Bílá nebo královéhradecký biskup Dominik Duka.

Rančem u Jaroměře se celý den nesly indiánské pokřiky a zvuky tamtamů. Westernové ukázky, hry a soutěže se staly hlavním programem celodenní zábavné akce pro zdravotně postižené děti. Za pomoci sponzorů a benefičního výtěžku setkání zorganizoval římskokatolický farář Zbigniew Czendlik: „Tato akce je určena pro všechny děti s jakýmkoli handicapem, ať je to tělesné nebo mentální postižení. Musím říct, že se tu sjely děti z různých konců České republiky, dokonce až z Mikulova.”

Desítky dětí si mohly vyzkoušet jízdu na koni, zahrát si golf nebo poměřit síly ve westernových soutěžích. Ti odvážnější využili možnosti posadit se do vrtulníku, aby si východní Čechy prohlédli ze vzduchu. Na zábavnou akci děti přijely se svými učiteli, osobními asistenty i rodiči. „Přivezli jsme asi třicet dětí a spoustu rodičů a sourozenců,” dodává Stanislava Švarcová ze Speciální ZŠ v Lanškrouně.

Kovbojové, indiáni, soutěže zručnosti a hudební vystoupení. I taková byla olympiáda, na kterou měl každý vstup zcela zdarma. Akci přijela podpořit i zpěvačka Lucie Bílá: „Já se sem přicházím opravdu dobíjet, protože to jsou většinou sluníčkový lidi, vždycky se objímají a jsou laskavý a nezažila jsem tady ještě žádnou zlobu.”

Zábavný den věnovaný zdravotně postiženým dětem se má stát tradicí. Už teď pořadatelé chystají další akci. Z východních Čech se přesune na Moravu.