Most se vyrovná s obcí Malé Březno, zaplatí jí 40 milionů korun

Most - Most vyřeší spor s obcí Malé Březno, která po městě vymáhá 43,98 milionu korun. Částka představuje úhradu z plochy dobývaného prostoru a z vydobytých nerostů náležející obci. V letech 1991 až 2003 posílal mostecký obvodní báňský úřad tyto poplatky omylem na účet města, které si peníze nechávalo. Zastupitelé dnes schválili mimosoudní vyrovnání, Most uhradí Malému Březnu 40 milionů korun.

Město složí peníze na účet obce v deseti splátkách, poslední 20. ledna 2017. „Po uzavření dohody budou definitivně ukončeny soudní spory, soud už také zrušil rozhodnutí o exekuci na majetek města,“ uvedl primátor Vlastimil Vozka (Sdružení Mostečané Mostu).

Opoziční zastupitelé dohodu nepodpořili. „Soud exekuci zrušil. Nejsme tak pod časovým tlakem, že se nepodaří získat peníze z dotačních programů. Navrhujeme stáhnout bod z jednání programu a nechat udělat další právní rozbor,“ řekl Tomáš Kubal (ODS).

Exekutor zablokoval na žádost Malého Března majetek a bankovní účty města koncem února. Nyní se podle Vozky řeší uvolnění majetku. „Chceme se zachovat vůči Malému Březnu slušně. Je ale třeba zdůraznit, že město se nijak neprovinilo. Pochybil stát zastoupený báňským úřadem,“ dodal Vozka.