V Turnově omylem zveřejnili seznam dlužníků i s jejich rodnými čísly

Turnov - Na turnovské radnici došlo k porušení zákona o ochraně osobních údajů. Úřednice, která se snažila dohnat místní dlužníky za odvoz odpadu, omylem poslala největším firmám ve městě mailem soupis šedesáti dlužníků, a to včetně rodných čísel. Poplatky za odvoz odpadu dluží v Turnově kolem tři sta lidí. Největší problém je s těmi, kteří bydlí jinde než na úředně zaznamenané adrese.

Vedoucí turnovského odboru životního prostředí Miloslava Šípošová uvedla, že se město dlužníky pokouší kontaktovat i přes zaměstnavatele, když je nemohou zastihnout jinak.

Největším firmám ve městě tak přišel mail se soupisem šedesáti vybraných dlužníků. Pokud by ve firmách pracovali, radnice by jim po dohodě s personalisty nařídila srážky ze mzdy. „V seznamu bylo jméno, příjmení, adresa, datum narození a rodné číslo,“ řekl tajemník turnovského městského úřadu Miroslav Šmiraus.

Podobných pochybení stále přibývá 

Rodné číslo se ovšem při dotazu, zda jde o zaměstnance firmy, nesmí v seznamu vůbec objevit. „Rodné číslo nesmí být ani na exekučním příkazu, správně tam může být pouze datum narození,“ dodala úřednice odboru životního prostředí Dagmar Frendlovská. Úřednici radnice přesto nepotrestá, i když podobný seznam dlužníků je podle Úřadu pro ochranu osobních údajů velmi citlivou záležitostí. Podle Šmirause šlo pouze o omyl.

Pokud by došlo ke zneužití rodných čísel, odpovědnost by měly podle radnice i mzdové účetní z daných firem, kam mail přišel. Ty jsou totiž vázány mlčenlivostí, co se týče nakládání s osobními daty. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů podobných pochybení přibývá. Před dvěma lety evidovali 476 stížností, loni už to bylo o 115 více.