Prodej českolipské teplárny bude řešit soud

Česká Lípa - Českolipská radnice prodala svůj majoritní podíl v tamní teplárně a podle místních to nebyl dobrý obchod. Radní se podle opozice a ekologů vzdali šance jakkoli ovlivňovat ceny a dodávky tepla. A také už padlo trestní oznámení na starostku a zastupitelstvo - kvůli tomu, že nevypsali řádné výběrové řízení a teplárnu prodali údajně pod cenou.

Radnice uzavřela obchod s původně menšinovým vlastníkem a ukončila tím neshody, které provázely každou valnou hromadu. Za 60 % městských akcií teplárny včetně rozvodné sítě dostane 220 milionů korun. Většinovým vlastníkem Českolipské teplárenské se stala společnost MVV Energie, která předložila návrh akcionářské smlouvy. Město však usoudilo, že bude výhodnější, když teplárnu včetně majetku prodá společnosti celou.

Ať už byl důvod jakýkoliv, jsme proti, tvrdí opozice a ekologové, podle kterých se radnice zbavila svého vlivu. Pokud bude chtít nový vlastník zdražit, nikdo mu v tom nezabrání. Zastupitelka České Lípy Jitka Lukášková si myslí, že nový majitel nebude hledět na kapsu odběratelů, ale bude se snažit o co nejvyšší zisk. Podle mluvčí MÚ Česká Lípa Kateřiny Amrichové se však kupující zaváže, že po dobu tří let nezvýší marži ceny tepla a město Česká Lípa bude mít člena v dozorčí radě.

Město navíc prodalo teplárnu i s kumulovaným ziskem. Odpůrci tvrdí, že tak připravilo obyvatele města o desítky milionů korun. Zastupitelka Lukášková dodala, že ještě v březnu předsedkyně představenstva doporučovala prodej neschvalovat. Ekolog Miloslav Lomič z Hnutí Duha hovoří dokonce o vrcholné aroganci radnice.

Kvůli prodeji Českolipské teplárenské již padlo dokonce trestní oznámení na starostku a zastupitelstvo, protože nevypsali řádné výběrové řízení a teplárnu prodali pod cenou.