Na Jizeře vzniknou rybí přechody

Východní Čechy - Ochránci přírody chtějí na řece Jizeře vybudovat tzv. rybí přechody. Jde o vedlejší koryta, kudy mohou ryby a jiní živočichové obeplout například vodní elektrárny, stavidla nebo větší jezy. Opatření má pomoci návratu úhoře říčního. Překážky na řekách ale vadí také například pstruhům.

Zhruba deset tisíc kilometrů musí urazit úhoř říční ze Sargasového moře, kde se tře, až do našich řek, ve kterých dospívá. Například na Jizeře na něj ale čeká mnoho jezů, stavidel a vodních elektráren, přes které se ryba nedostane. Jenom v 50 kilometrovém úseku mezi Jabloncem nad Jizerou a Turnovem je celkem 45 jezů, přitom pouze jediný má funkční rybí přechod.

A právě jezy bez přechodů jsou pro ryby mnohdy smrtelnou pastí. Část ryb putuje náhonem, kde je turbíny rozemelou nebo poškodí tak, že uhynou. Netýká se to přitom jen úhořů, ale také pstruhů nebo kriticky ohrožených vranek a mihulí. Ty už se u nás podle zástupce vedoucího CHKO Český Ráj Aleše Hoření vyskytují pouze ve dvou druzích: mihule mořská a mihule říční.

Vybudování jednoho rybího přechodu vyjde na stovky tisíc korun. Ochránci chtějí získat peníze z evropských fondů. S úpravou prvních jezů se má začít příští rok. Kromě úhoře říčního chtějí ochránci vrátit do Jizery také lososa atlantského. I jeho stavy ve světě v posledních letech výrazně klesají.