Pardubický vzdušný prostor ovládla Aviatická pouť

Pardubice - Historickým i současným letounům patří nebe nad Pardubicemi. Na ploše vojenského letiště se už po sedmnácté koná Aviatická pouť. Letošní program se nese ve znamení prvního mezinárodního sletu strojů značky Aero.

Historické stroje i nejmodernější stíhačky startují na ploše pardubického letiště. Sedmnáctý ročník Aviatické pouti patří ukázkám letounů vyrobených od konce první světové války. Diváci tak mohou vidět, jak se letectví vyvíjelo od samotných počátků až po současnost.

Aviatická pouť se letos diváky snaží oslovit přehlídkou vývojové řady letounů značky Aero. První mezinárodní slet těchto strojů se stal jednou z nejatraktivnějších částí víkendového programu. „Je to jediné létající letadlo v ČR - Aero 45, dnes je to muzejní kus a dá dost práce udržet to letadlo v chodu,” řekl pilot Aeroklubu Kolín Karel Polický.

Česká armáda na letišti předvádí stíhačky Jas-39 Gripen, bitevníky L-159 Alca a známé Albatrosy. Mezinárodní letecký den v Pardubicích – to jsou i historické válečné stroje, repliky sportovních letadel z 30. let minulého století nebo setkání majitelů automobilových veteránů.

Pořadatelé Aviatické pouti i letos pro návštěvníky připravili vyhlídkové lety. Stejně nabitý program diváky čeká během neděle.