Zaměstnanci zooparku v Chomutově tvrdí, že je nové vedení šikanuje

Chomutov - Po odvolání ředitele Přemysla Rabase se vyhrotila situace v chomutovském zooparku. Společně s ním odešel celý původní management a odcházejí i další pracovníci. Zaměstnanci parku si stěžují, že pověřený ředitel Smetana nekomunikuje, rozdává údajně nesmyslná napomenutí a padlo i slovo šikana.

„Je vyhrožováno například novými pro zaměstnance omezujícími opatřeními, ke kterým má nyní začít docházet a vyvíjeny i další formy nátlaku. Atmosféra je napjatá a podmínky pro práci složité,“ stojí v prohlášení zaměstnanců Podkrušnohorského zooparku.

„Například při kontaktu s ředitelem, alespoň z počátku, se člověk musel setkávat s právníky,“ podotýká odcházející zaměstnanec Jaroslav Hamerský. Ředitel Smetana s novináři nekomunikuje. Právní zástupce zooparku poslal jen písemné prohlášení, ve kterém všechna nařčení zaměstnanců odmítá. Smetanu už dřív kritizoval i Přemysl Rabas. Podle něho jako jeho bývalý zaměstnanec zklamal.

„Nedokázal vytvořit koncepci marketingu, takže se potom sebral a odešel a město ho potom pověří řízením celého zooparku, včetně těch odborných oddělení jako je zoologie, a to tedy říkám pozdrav pánbůh,“ sdělil před časem Rabas.

Zaměstnanci mají kvůli vleklým sporům obavy o budoucnost zooparku. S žádostí o pomoc se obrátili i na chomutovský magistrát. Podle mluvčího magistrátu Pavla Nováka však město nemá podle zřizovací smlouvy právo zasahovat do pracovně právních vztahů, ty jsou v kompetenci ředitele nebo jeho statutárního zástupce.

Situaci v zooparku kritizuje i unie zoologických zahrad a také veřejnost. Petici proti odvolání Přemysla Rabase už podepsaly tisíce lidí.