Vozíčkáři se domáhají většího počtu bezbariérových stanic metra a zastávek tramvají

Praha - Přístupové cesty z metra do nově otevřených obchodních center mají plno překážek a těžko přístupné zůstávají i zastávky tramvají, které prošly rekonstrukcí.

Jakub Neubert, student Filozofické fakulty UK, po Praze hodně cestuje, trasu si ale pokaždé musí dobře naplánovat. Bariér je totiž na zastávkách tramvají i v metru plno. Podle předpisů navíc s vozíkem nemůže ani na eskalátory, za což byl Jakub v minulosti pokutovaný. Rozhořčení z nedostatku bezbariérových přístupů neskrýval ani zástupce Sdružení Asistence Erik Čipera.

V rámci akce Jedeme v tom s vámi si cestování po metropoli na vozíku vyzkoušela poslankyně Gabriela Kalábková. Následovat budou Kateřina Jacques a Marek Benda. Všichni tři se prý pokusí tělesně postiženým pomoci vybojovat další výtahy v metru nebo bezbariérové zastávky. Ředitel Odboru dopravy pražského magistrátu Jan Heroudek sdělil, že investorovi nelze nařídit, aby zajistil bezbariérové úpravy v přístupu do metra a na zastávky tramvají.

Na některých stanicích metra, jako například na Staroměstské nebo Invalidovně, nejdou výtahy vybudovat, protože by se tím staticky narušila konstrukce stanice. Neosvědčily se ani plošiny na schodištích. Dopravní podnik proto hledá jiné varianty řešení. „Šikmý výtah, který tvoří speciální tubus vedle eskalátoru, to bych viděl jako řešení u některých stanic,“ nechal se slyšet mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený.