Ombudsman odsoudil vyplácení sociálních dávek v poukázkách

Litvínov - Nezaměstnaným, kterým litvínovská radnice vyplácí dávky v poukázkách, často nezbývají ani drobné na košík. Většinu peněz dostávají ve stravenkách, kterými ale ostatní potřebné věci - léky, nájem nebo školku - zaplatit nemohou.

Podle ombudsmana radní pochybili a měli by sjednat nápravu. Jejich hlavní chybou je podle veřejného ochránce práv především to, že situaci řešili „od stolu“. Radnice podle výsledků šetření nedostatečně prošetřila celkovou situaci a neodhadla, zda skutečně většina příjemců dávky propije, nahází do automatů nebo utratí za drogy.

Podle Ondřeje Kocúra z občanského sdružení Společný život měla radnice nejdříve zneužívání dávek prokázat. Že přistoupila k plošnému řešení zásadně odmítá. Kancelář ombudsmana slovy Quantel Seitlové dodává, že veřejný ochránce princip věcných dávek podporuje, je však třeba jej realizovat v souladu se zákonem

Město kritiku odmítá. „Domnívám se, že pravda je na naší straně,“ vyjádřil se starosta Litvínova Milan Štovíček. Radnice prý rozhoduje o každém případu jednotlivě, nespokojení příjemci mohou požádat o změnu. „V případě odůvodněných žádostí jsme samozřejmě stav upravili,“ říká Martin Klika, starostův náměstek.

Doporučení ombudsmana není pro radnici závazné. Kancelář ombudsmana ale věří, že Litvínov svůj systém ještě upraví. Zástupcovo vyjádření však minimálně podpořilo nespokojené příjemce dávek v dalších protestech.

Reakcí občanského sdružení Společný život je výzva k prošetření situace správním soudem. Kancelář ombudsmana však takovou žalobu nechystá. Očekává že radní sami navrhnou opatření, kterými situaci napraví. 

„Výsledky současného systému vyhodnotíme po roce fungování. Potom případně provedeme určitá opatření,“ brání starosta nynější způsob. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc dodává, že se projekt „v žádném případě zastavovat nebude.“

Zavedení systému poukázek místo peněz již chystají i další obce, například Bílina a Klášterec nad Ohří.