Pražské nádraží Bubny asi přijde o památkovou ochranu

Praha - Areál nádraží Praha Bubny asi čekají velké změny. Přestože byly tamní stavby, doklady drobné industriální architektury, prohlášeny za kulturní památku, bude je pravděpodobně moci vlastník areálu zbourat. Požádal totiž ministerstvo kultury o zrušení této ochrany.

Ministerstvo sice ještě nerozhodlo, ale Národní památkový ústav (NPÚ) zrušení památkové ochrany doporučil, stejně jako památkový odbor pražského magistrátu. Konečné rozhodnutí ministerstva kultury se bude pravděpodobně doporučením řídit. Bubny přitom byly památkou prohlášeny jen před několika lety. Stejně tomu bylo například s bývalou tiskárnou v Opletalově ulici, jejíž ochrana byla na žádost nového vlastníka zrušena po šesti letech. Takových památek je každoročně vyřazeno asi 40, což je zhruba polovina žádostí.

Společnost Orco, která zvítězila ve výběrovém řízení na prodej drážních pozemků Správy dopravní železniční cesty, prý ještě neví, jaký bude osud budov. „Diskutuje se o tom, nebylo dáno finální rozhodnutí,“ řekla ČTK mluvčí Orka Petra Zdeňková. Podle ní to ale není v současné době priorita, společnost se soustředí zejména na územní plán. Současný plán nedovoluje na pozemku stavět, změnu ale podporují radnice Prahy 7 i pražský magistrát. Společnost za pozemky zaplatila 1,1 miliardy korun.

Zastánci staveb: Unikátní je celistvost areálu 

Odborníci na průmyslové dědictví se zrušením památkové ochrany v Bubnech nesouhlasí. V areálu je dodnes dochovaná patrová budova stanice historické Buštěhradské dráhy, drážní dílny, výtopna pro lokomotivu a vodárna. „Tyto stavby dodnes neztratily hodnoty, pro které byly prohlášeny za kulturní památky. Obsahují autentické konstrukční a stavební detaily,“ říká Benjamin Fragner, ředitel Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT.

V tomto smyslu také Fragner poskytl ministerstvu kultury letos v březnu vyjádření k návrhu na zrušení ochrany některých objektů v areálu nádraží - stavby pro odstavování lokomotiv a vodárny. Uvádí, že hodnota areálu je především v tom, že nejde o jednotlivé stavby, ale o soubor objektů, který stále má vypovídací hodnotu. Pro nové využití areálu by podle Fragnera bylo lepší nesnižovat počet staveb prohlášených za památku.