Stavba domu v parku se nelíbí Pardubickým

Pardubice – Starousedlící se bouří proti stavbě bytového domu v parku uprostřed pardubické Višňovky. Sepsali petici, kde odmítají návrh investora na zmenšení plánované budovy a považují, aby město lokaci stavebně uzavřelo. Úředníci se ale obávají, že by tak porušili zákon.

Společnost CZ Stavební Holding chce v místech, kde dnes rostou stromy a tráva, vytvořit moderní hranatou budovu. Obyvatelé z okolních starších domů se bojí zhoršení prostředí a zrušení klidové zóny.

CZ Stavební Holding zareagoval na tlak obyvatel a chce dům oproti původním plánům zmenšit. Místním se ale nelíbí ani taková možnost a vůbec si nepřejí, aby budova vznikla. Investor ale dál ustupovat nehodlá a odvolává se na platný územní plán a zákony.

Nespokojení obyvatelé chtějí, aby pardubičtí úředníci vyhlásili ve Višňovce stavební uzávěru. To ale není snadné. Starosta Městské části Pardubice 5 Jaroslav Kňava se dokonce obává, aby se tak úředníci nedostali do křížku s legislativou. K požadavku obyvatel své čtvrti uvedl: „Nemáme ani město Pardubice ani městský obvod páku na to, abychom stavební uzávěru schválili. Pokud bychom to udělali, je to skoro za hranicí zákona.“