Havel v Praze slavnostně otevřel netradiční Kavárnu Potmě

Praha - Nadační fond Českého rozhlasu Světluška dnes v Praze za Stavovským divadlem otevřel netradiční Kavárnu Potmě. Do 5. července si v ní mohou lidé vychutnat kávu v naprostém zatemnění. Přispějí tak na zrakově postižené a zároveň si vyzkouší, jak těžké může být pro nevidomé obyčejné pití kávy. V kavárně obsluhují nevidomí, kteří prošli speciálním školením. Na rozdíl od zdravých návštěvníků oni v kavárně díky svému handicapu "vidí". První šálek kávy potmě si dnes při slavnostním otevření dal bývalý prezident Václav Havel a zpěvačka Aneta Langerová, patronka Světlušky.

Podle Havla je dobré, když kavárnu navštíví vidící lidé, protože mohou lépe porozumět jim neznámému světu.

Langerová si návštěvu zopakuje 2. července, kdy bude hosty sama obsluhovat. Potmě také zahraje se svým kytaristou několik písniček. „Bude to určitě velká legrace, protože tohle jsem ještě neabsolvovala, bude to velká premiéra,“ dodala zpěvačka.

Mobilní kavárna projektu Světluška je stejně jako loni umístěna na Ovocném trhu za Stavovským divadlem. Bude otevřena od 19. června do 5. července, vždy od 10:00 do 21:00 hodin. Kávu potmě si mohli lidé dát již dvakrát také na filmovém festivalu v Karlových Varech a vloni na stejném místě v Praze. Ve Varech letos již kavárna nebude.

Kavárna se vždy těší velkému zájmu lidí. Dosud na 7 000 návštěvníků vypilo téměř 9 000 nápojů. Do sbírky Světluška přispěli částkou přes 800.000 korun.

Světluška je projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. Podporuje lidi s těžkým zrakovým postižením. Podle internetových stránek nadace projekt Světluška funguje od roku 2003. Zatím se do něho zapojilo přes 19.000 dobrovolníků a 900.000 dárců. Nevidomým může pomoci každý, kdo odešle na číslo 8777 dárcovskou textovou zprávu ve tvaru DMS SVETLUSKA nebo přispěje na sbírkové konto Světlušky na číslo 99999 99999/0100.