Příznivci perníku se už po sedmé sešli v Pardubicích

Pardubice - Bez perníku si Pardubice neumí nikdo představit. Stejně tak uvažuje asi většina milovníků sladkostí. Právě na pardubickém zámku se včera sešly stovky příznivců medových dobrot. Sedmý ročník perníkových slavností přilákal nejen jeho výrobce, ale hlavně milovníky.

Nejen Východočeši si odnepaměti pochutnávají na pravém pardubickém perníku. „Jsou tady pardubičtí perníkáři, kteří mají právo vyrábět pravý pardubický perník – jeho receptury se dnes dědí z generace na generaci,” říká organizátor slavností Aleš Mokren.

Výroba perníku má v Čechách tradici. Někteří perníkáři návštěvníkům slavností předváděli původní výrobní postupy a například Aleš Vostřez divákům prozradil i recept: „Těsto je jenom med, mouka a trocha skořice, forma se musí potřít olejem, dovnitř se natlačí těsto, pak se to okrájí a je z toho hotový perník.”

Výroba perníku se v Pardubicích vyučuje i na potravinářské škole. Studenti a učitelé dětem ukazovali, jak správně pardubický perník ozdobit. „Co bychom to byli za pardubáky, kdybychom tady neukazovali zdobení perníčků,” usmívá se cukrářka Jaroslava Zajíčková.

Ozdobit si svůj perník mohli i přihlížející a mnozí tomu věnovali značné úsilí. Buď totiž perník putoval na výstavu, nebo rovnou do žaludku. Nádvoří pardubického zámku provoní perník znovu až za rok, 8. května.