Nejen Východočeši si odnepaměti pochutnávají na pravém pardubickém perníku. „Jsou tady pardubičtí perníkáři, kteří mají právo vyrábět pravý pardubický perník – jeho receptury se dnes dědí z generace na generaci,” říká organizátor slavností Aleš Mokren.
Výroba perníku má v Čechách tradici. Někteří perníkáři návštěvníkům slavností předváděli původní výrobní postupy a například Aleš Vostřez divákům prozradil i recept: „Těsto je jenom med, mouka a trocha skořice, forma se musí potřít olejem, dovnitř se natlačí těsto, pak se to okrájí a je z toho hotový perník.”
Výroba perníku se v Pardubicích vyučuje i na potravinářské škole. Studenti a učitelé dětem ukazovali, jak správně pardubický perník ozdobit. „Co bychom to byli za pardubáky, kdybychom tady neukazovali zdobení perníčků,” usmívá se cukrářka Jaroslava Zajíčková.
Ozdobit si svůj perník mohli i přihlížející a mnozí tomu věnovali značné úsilí. Buď totiž perník putoval na výstavu, nebo rovnou do žaludku. Nádvoří pardubického zámku provoní perník znovu až za rok, 8. května.
