Socha prezidenta Wilsona se možná vrátí k hlavnímu nádraží

Praha – Socha amerického prezidenta Woodrowa Wilsona se pravděpodobně vrátí do Prahy. Usiluje o to nevládní nezisková organizace Američtí přátelé České republiky, která před několika lety vztyčila pomník československého prezidenta Masaryka ve Washingtonu. Původně stála Wilsonova socha u pražského hlavního nádraží známého též jako Wilsonovo. Nyní bude zřejmě jinde, ale lidé, kteří usilují o obnovu sochy, usilují o co největší podobu s původním pomníkem.

V místech, kde stála od roku 1928 Wilsonova socha, vede dnes pražská magistrála. Robert Doubek, tajemník Amerických přátel České republiky, proto připouští, že bude potřeba sochu posunout. Zároveň ale předpokládá, že pomník bude svému originálu co nejvíc podobný. To si totiž přeje Nadace Albína Poláška, která vlastní autorská práva po tvůrci původního monumentu.

Doubek uvedl, že konkrétnější obrysy získá plán jeho organizace na znovupostavení Wilsonovy sochy po dokončení rekonstrukce hlavního nádraží a až bude jasný osud Vrchlického sadů. „Bude záležet na spolupráci s magistrátem a s Prahou 1,“ dodal.

Centrální pražská železniční stanice nesla zprvu jméno císaře Františka Josefa, v roce 1919 byla přejmenována právě po prezidentu Wilsonovi. Jako hlavní nádraží ji poprvé označili němečtí okupanti ve 40. letech a znovu komunisté o deset let později. V 90. letech zůstalo centrální pražské stanici označení hlavní nádraží, ale zároveň přibyl přídomek nádraží prezidenta Wilsona a v centrálním podchodu byla nainstalována pamětní deska.