Severočeští starostové chtějí, aby stát rychle dokončil dálnici D8

Ústí nad Labem – Starostové z Ústeckého kraje sepsali petici, v níž požadují urychlené dokončení dálnice D8. Pod peticí je podepsáno více než 40 obecních politiků, kteří jsou nespokojeni s hustotou provozu a nehodovostí v úseku, kde dálnice stále nestojí. Poukazují na špatné životní prostředí a jedenáct loňských mrtvých na nynějších objízdných trasách.

Centrem Ústí nad Labem a Lovosicemi projíždějí denně tisíce kamionů, které cestují mezi dvěma existujícícmi úseky D8. Dálnice stále nestojí mezi Lovosicemi a Řehlovicemi, nejfrekventovanější objízdná trasa ale vede přes Ústí. Dostavbě brání spory státu s ekologickými aktivisty, kteří se snaží stavbu zastavit soudními žalobami.

Některé úseky ještě ani nemají stavební povolení a severočeští starostové se obávají, zda stihne Ředitelství silnic a dálnic dokončit stavbu včas. Starosta Velemína Jiří Skalický uvedl: „Kdyby to takhle dále šlo, tak je zpochybněn termín konec roku 2010.“

Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že bude během dvou zbývajících let D8 dokončena, ale stále nemá jistotu, zda nebude stavba přerušována. To se stalo minulý měsíc, kdy soud zastavil předběžným opatřením stavbu v Prackovicích na Litoměřicku.