Ředitel pardubické nemocnice byl odvolán z funkce

Pardubice - Ředitel Pardubické krajské nemocnice Jan Feřtek končí po 13 letech ve funkci. K poslednímu červnu jej odvolala krajská rada. K odvolání mají radní tři důvody: nemocnice má velké dluhy, zhoršuje se její pověst, odvolaný ředitel nebyl ke kraji vždy loajální.

„Pan Feřtek se ve funkci vyčerpal, nezvládá ji. Klima v nemocnici je velmi špatné,“ řekl hejtman Ivo Toman.

Feřtek se nechtěl k odvolání vyjádřit, mimo jiné proto, že oficiálně nezná důvody odvolání. „Oni jistě to rozhodnutí přijali na základě nějakých důvodů, jistě se rozhodli tak, jak považují v tuto chvíli za nejlepší,“ řekl Feřtek.

Nemocnice podle krajského radního Jana Janečka „ztrácí image a lesk a utíkají jí odborníci“. Rada prý jednala uvážlivě. Zatímco jiné nemocnice dokázaly výrazněji snižovat náklady, krajské nemocnici se to nepodařilo. Její loňská ztráta činí 160 milionů korun.

„Vedením nemocnice byla pověřena členka představenstva Ivana Urešová. Do dvou měsíců vypíšeme výběrové řízení. Myslím, že na takto prestižní místo nebude problém vybrat nového ředitele,“ řekl Janeček.

Pardubický kraj přeměnil svých pět nemocnic na obchodní společnosti k 1. říjnu 2007. Tlakem na úspory, zmrazením mezd a poskytnutím větších kompetencí ředitelům zdravotnických zařízení chce během několika let dosáhnout toho, aby nemocnice měly vyrovnané či ziskové hospodaření. Kraj už dopředu deklaroval, že ředitele nemocnic odvolá v případě, že jako manažeři selžou.