Liberec má ode dneška babybox, je desátý v zemi

Liberec - Krajská nemocnice v Liberci má od dnešního poledne babybox. Speciální schránka pro anonymně odložené děti je už desátým podobným zařízením v zemi. Za měsíc by měl být další v Pardubicích, pak v Kladně a Příbrami. Nadační fond pro odložené děti Statim chce zřídit v republice podobných zařízení nejméně 20.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace. Alarm upozorní zdravotnický personál novorozeneckého oddělení. Jedna schránka přijde na 250 tisíc korun. „Uložení dítěte do babyboxu je zcela anonymní a také beztrestné. Trestné je ohrožení dítěte, a to uložení do babyboxu není,“ zdůraznil předseda Nadačního fondu Hess. V Liberci je zařízení přístupné z ulice, na boční straně Pavilonu pro matku a dítě.

Liberecký babybox je první zařízením v kraji. Podle ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného je zařízení v rámci kraje pro umístění schránky nejvhodnější, má totiž vybavení, které umožňuje pečovat i o nedonošené děti. Podle lékařů nelze vyloučit možnost, že vzhledem k blízkosti hranic mohou schránku využívat i ženy z Polska.

První český babybox byl instalován v roce 2005 v Praze. Postupně začaly fungovat v dalších městech. Do schránek bylo za téměř tři roky odloženo 12 dětí, z toho osm v Praze. Posledním dítětem nalezeným v babyboxu byla čerstvě narozená holčička, kterou v březnu našli pracovníci ve schránce Fakultní nemocnice v Olomouci.