Za žvýkačku nebo nedopalek hrozí v Praze pokuta až 30 tisíc korun

Praha - Od dnešního rána začne v Praze platit nová městská vyhláška o čistotě, která zakazuje odhodit na ulici nedopalek cigarety nebo vyplivnout žvýkačku. Za její porušení může být na místě uložena až tisícikorunová pokuta. Ve správním řízení pak může finanční postih dosáhnout až výše třiceti tisíc korun. Novinka ale může dělat problémy cinzincům, kteří jsou o novém nařízení špatně informováni. Vyhláška zahrnuje například i zákaz reklam mimo schválená místa nebo krmení holubů.

Strážníci budou podle náměstka ředitele pražských strážníků Ludvíka Klemy kontrolovat dodržování nařízení od prvního dne.

Hlavní tlak na provinilce má však začít až od příštího týdne, kdy vstoupí v platnost také vyhláška, která zakazuje pití alkoholu na vybraných veřejných místech. Tento týden budou strážníci situaci spíše monitorovat. Méně závažné přestupky se budou podle Klemy řešit domluvou. „Něco odlišného je ale potřetí močící osoba u stánků s občerstvením,“ dodal.

Nový předpis pokládá za znečištění například i krmení holubů a zakazuje také znečišťovat veřejná prostranství „výkaly a výměšky“. Pozor si kromě toho budou muset dávat například i řidiči, kteří vyjíždějí ze staveniště, aby po jejich automobilu nezůstalo na silnici bláto a jiný nepořádek. V zimním období také nebude moci na ulicích zůstávat štěrk a další materiál, kterým bylo posypáno náledí. Za nepořádek budou pokládány i reklamy mimo schválená místa.