Odvolání ředitele pobouřilo zaměstnance pardubické nemocnice

Pardubice - Rada Pardubického kraje nečekaně odvolala ředitele pardubické nemocnice Jana Feřteka. Některé lékaře, primáře a také část vedení nemocnice to pobouřilo, podle nich si krajský radní Janeček tímto způsobem vyřídil osobní spory a jeho důvody považují za nesmyslné. Ředitel Fořtek se omezil pouze na tiskové prohlášení.

Radikální řez provedli krajští radní, když po 13 letech narychlo odvolali ředitele Pardubické krajské nemocnice. Radní Josef Janeček uvedl důvody, které k odvolání vedly: ekonomická ztráta nemocnice za minulý rok 160 milionů, postupná ztráta dobrého jména a zvuku nemocnice a ne vždy ideální komunikace mezi vedením nemocnice a krajem. Část vedení nemocnice považuje tyto důvody za nesmyslné, za manipulaci. Radní Janeček se prý nepohodlného ředitele Feřteka jednoduše zbavil. Výkonný ředitel nemocnice Radim Petráš je přesvědčený, že jde o akt síly ze strany ing. Janečka vůči doktorovi Feřtekovi kvůli jejich osobním vztahům. Ovšem Ivana Urešová, dočasně pověřená řízením nemocnice říká, že ekonomická situace samozřejmě dobrá není. Odvolaný ředitel své odvolání nechtěl komentovat a omezil se pouze na tiskové prohlášení.

Lékaři mají jasno, odvolání ředitele Feřteka bylo podle nich nefér a nervozita zaměstnanců nemocnice sílí. Předseda LOK v Pardubické krajské nemocnici Tomáš Gottwald si myslí, že opatření nepovede k uklidnění už tak eskalované situace. Podle primáře Geriatrického oddělení Iva Bureše se člověku ublížilo nepravdivými údaji.

To, zda se vyostřená situace v největší krajské nemocnici uklidní, se zřejmě ukáže až v srpnu, kdy bude jmenován nový ředitel.