Situaci v Podkrušnohorském zooparku by měla zklidnit Rabasová

Chomutov - Atmosféra v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově je napjatá. Zaměstnanec Jaroslav Hamerský prý může do své kanceláře jen v doprovodu, a to poté, co veřejně kritizoval vedení parku. Jeho přítelkyně dostala výpověď. Napětí by měla uklidnit nová ředitelka Iveta Rabasová, manželka odvolaného šéfa Přemysla Rabase. Komise ji vybrala ze čtyř uchazečů, jenže ani v tom není úplně jasno.

Výpovědí velké části managementu a odchodem dalších zaměstnanců vyvrcholila situace v chomutovském zooparku po odvolání Přemysla Rabase. Zaměstnanci navíc obvinili pověřeného ředitele Romana Smetanu z porušování zákoníku práce, před kamerou ale většina z nich vystoupit nechce, mají strach.

Jako jediný promluvil před třemi týdny Jaroslav Hamerský a podle jeho slov přišla ze strany vedení odveta: „Byl nade mnou ustanoven dozor, který měl kontrolovat veškerou moji činnost.“ Kromě toho dostala výpověď i Hamerského přítelkyně, která byla ve zkušební době. Pověřený ředitel Smetana obvinění odmítl prostřednictvím právníka zooparku.

Do napjaté situace nyní přijde nová ředitelka, Rabasova manželka Iveta. Funkce se ujme 1. srpna a je přesvědčena, že situace v parku se postupně uklidňuje. Odcházející Jaroslav Hamerský naopak pociťuje úlevu.

Výběrové řízení na funkci ředitele provázejí nejasnosti, někteří zaměstnanci už před několika týdny tvrdili, že komise vybere právě Rabasovou. Chomutovský magistrát machinace při výběrovém řízení odmítá. Podle mluvčího magistrátu města Chomutova Pavla Nováka šuškanda probíhá v každém městě a ne vždy je pravdivá.

Přemysl Rabas musel skončit kvůli údajným chybám v hospodaření, chce se bránit u soudu. Má podporu laické i odborné veřejnosti. Šéf Unie zoologických zahrad Vladislav Jiroušek již dříve označil postup chomutovské radnice za hazard a diletantství.