Lidé ve Smrkovém Týnci uklidili po větrné bouři

Smrkový Týnec - Větrná bouře zřejmě o síle tornáda v minulém týdnu poničila ve Smrkovém Týnci na Chrudimsku desítky domů. Obec se již téměř podařilo vrátit do života, lidé dokončují opravy střech a uklidili. Na pomoc přijeli dobrovolníci z Chrudimi, pomohli hasiči z Lánů. Jizvy po ničivém tornádu však budou ve Smrkovém Týnci ještě dlouho patrné, jak velký rozsah přírodní katastrofa měla, dále připomíná kalamita v lesích.

Smrkový Týnec, kde žije 130 lidí, se vrací k normálnímu životu. Smutný úklid trvá již týden, tornádo bylo nemilosrdné a i když je Týnec Smrkový, mnoho smrků v okolních v lesích stát nezůstalo. „Vítr trhal střechy, házel krytinou a zlomil tři betonové sloupy elektrického vedení,“ komentuje starosta Smrkového Týnce Vladimír Pecina. Lidé se báli, děti byly vyděšené.

Bouře strhla nebo poškodila střechy desítek domů, novostaveb i těch starších. Od minulé středy lidé nevědí, kde začít opravovat či uklízet dřív. Podle Josefa Štěpána z Obecní úřadu ve Smrkovém Týnci odklízejí především materiál ze střech: eternit a hlavně tašky, pomáhají všichni podle možností. Přijeli i dobrovolníci z Chrudimi, pomohli hasiči z Lánů a kraj pošle dar 50 tisíc korun. Obec docenila, že má vlastní těžkou techniku, která úklid zlevní. Starosta Pecina vyzdvihl, že obec není závislá na pomoci zvenčí, v osudný den by se pomoci stejně nedočkali.

Jizvy po ničivém tornádu budou ve Smrkovém Týnci ještě dlouho patrné.