Na zámku v Mníšku pod Brdy končí nákladná rekonstrukce

Mníšek pod Brdy - Na zámek v Mníšku pod Brdy donedávna veřejnost vůbec nesměla. Přestože zámek ještě ani není v průvodcích, letošní turistickou sezónu stihne v plném lesku. Právě tam totiž končí nákladná rekonstrukce. Protože se zachovalo i mnoho z vnitřního vybavení včetně ložnic a dětských pokojů posledních majitelů, návštěvníci mají jedinečnou příležitost vidět, jak žila drobná šlechta ještě za první republiky. Památku paradoxně zachránil původní majitel ministerstvo vnitra tím, že zde mělo archiv a nedělalo zde žádné velké stavební úpravy. Zámek by se brzy mohl stát opět vyhledávaným atraktivním místem jako v období první republiky.

Do roku 2000 byl zámek v Mníšku pod Brdy ve správě ministerstva vnitra, ukrýval množství tajných archivních spisů a tak sem měli návštěvníci zakázáný vstup. Kastelánka zámku Jana Digrinová uvedla, že ministerstvo tím, že zde mělo archiv, a nedělalo zde žádné velké stavební úpravy, památku svým způsobem zachránilo.

Prezentovat ale zámek návštěvníkům v takovém stavu, v jakém byl před rokem 2000, nebylo možné. Jakmile tedy objekt přešel pod správu Národního památkového ústavu (NPÚ), začala rozsáhlá rekonstrukce. Petr Svoboda z územního pracoviště střední Čechy NPÚ uvedel, co všechno bylo třeba opravit: střechy, fasády, omítky. Celkově se částka na rekonstrukci vyšplhala na více než 90 milionů korun a práce neustávají. Pokračuje oprava ohradní zdi a ještě dva roky potrvá obnova zámeckého parku, kterou budou zkrášlovat tři kašny.

Podle Jany Digrinové ctí zámek období první republiky: návštěvníci budou mít k dispozici romantickou zahradu, kde si budou moct půjčit deky a piknikové koše, aby tu mohli strávit pěkné odpoledne. Zajímavé odpoledne ale mohou turisté strávit už teď uvnitř zámku, první prohlídková trasa nabízí pohled na reprezentační salóny. Pokoje zdobí původní výmalby z roku 1910, dochovalo se 18 barokních a klasicistních kachlových kamen. Pozoruhodný je například i lovecký salon nebo tzv. hodinový salonek.

Kromě toho se na konci června otevřela ještě druhá prohlídková trasa, návštěvníci mohou shlédnout pokoje, ve kterých majitelé zámku každodenně pobývali. Kromě ložnic hraběte a hraběnky Kastových je možné vidět i plně vybavený dětský pokoj. Díky dochovaným snímkům, hraběnka Kastová totiž velmi ráda fotografovala, se podařilo místnosti zařídit přesně tak, jak ve své době opravdu vypadaly. Druhým prohlídkovým okruhem se zámek stává mimořádným, bydlení drobné šlechty tak, jak lze vidět v Mníšku pod Brdy, je totiž v republice unikátní. Chybí však reklama a propagace. Ta se ale podle starosty města Petra Digrina měla řešit už dřív, dodnes například chybí informační tabule, které by na toto výletní místo upozorňovaly.

Národní památkový ústav slibuje stav napravit do konce roku. Navíc chce oslovit i cestovní agentury, které by Mníšek pod Brdy zahrnuly do svých výletních nabídek, ze všech památek ve středních Čechách je totiž z Prahy nejlépe dostupný. Zámek by se tak mohl stát znovu vyhledávaným atraktivním místem, tak jak tomu bylo v období první republiky, kdy ho ještě obýval šlechtický rod.