Lesy na Chrudimsku mohou být nepřístupné až do konce roku

Chrudimsko - 21 obcí a měst na Chrudimsku zakázalo kvůli nebezpečí polomů vstup do místních lesů. Lidé podle lesníků ale přesto riskují a berou si z lesů dřevo. Výjimkou nejsou ani zvědavci, kteří se chodí dívat na škody po vichřici. Kromě zranění jim hrozí i pokuta 5000 korun. Jak dlouho bude zákaz trvat zatím není jasné. Odhadem je zničeno přibližně 200 procent roční těžby. Zákaz vstupu do lesů bude trvat do září. Pokud ale lesníci nestihnou nejnebezpečnější polomy odstranit, může se prodloužit o další měsíce.

„Lesy se absolutně změnily. I domorodci měli problém trefit domů,“ podotkl ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka. Kvůli špatné orientaci už museli policisté a hasiči hledat ztracené táborníky. „Když se vyhýbali polomům, ztratili orientaci a museli jsme je jít hledat,“ potvrdil vedoucí tábora v Deblově Jan Peldr. Nikomu se naštěstí nic nestalo.  

Prudká bouře v kraji minulý týden způsobila rozsáhlé škody na úrodě, lesích a budovách a vyžádala si jeden lidský život. Podle lesníků jsou následky větší než po orkánu Kyrill. Lidé v regionu už nahlásili tisíce pojistných událostí.